Klasiskā cielaviņa

Atpakaļ uz sākumu

Sastāvdaļas

2 bezē pamatnēm:
350 g cukurs
6 gab. olu baltumi
40 g kartupeļu ciete
250 g lazdu rieksti
2 g sāls
10 g sviests
Krēmam:
6 gab. olu dzeltenumi
100 g cukurs
40 g ūdens
30 g sviests
100 g kakao
25 g aromātisks alkohols (rums, konjaks vai balzams)
Rotāšanai:
100 g tumšā šokolāde
75 g saldais krējums
100 g lazdu rieksti
200 g svaigas ogas

Klasiskā cielaviņa

Kopējais
laiks
2 h 20 min
Sagatavošanās
laiks
20 min
Gatavošanas
laiks
2 h
Sarežģītības pakāpe
Vidējs
Porcijas
12
Drukāt
Veģetāra
Sastāvdaļas
Pagatavošana

Pagatavošana

1
Īstākā svētku karaliene, jo kuram tad negaršo cielaviņa, turklāt paša pagatavota!
2
Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā ventilatora režīmā. Sagatavo divas cepamās plātis, uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē apļus (aptuveni 25 cm diametrā), ietauko tos ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm.
3
Pagatavo bezē pamatnes. Ar nazi vai blenderi sasmalcina lazdu riekstus.
4
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus liek ledusskapī. Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa ir balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē. Beigās tajā iemaisa kartupeļu cieti un sakapātos riekstus.
5
Bezē masu sadala divās vienādās daļās un klāj uz plātīm uzzīmētajos apļos. Virsu nogludina.
6
Kad krāsns uzkarsusi, plātis liek cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1 stundu. Kad laiks pagājis, krāsni izslēdz, bet bezē pamatnes atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.
7
Nākamajā dienā taisa krēmu. Sākotnēji cukuru ar ūdeni uzvāra sīrupā.
8
Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao un alkoholu pēc izvēles. Krēmu atdzesē ledusskapī līdz tortes rotāšanai.
9
Bezē pamatnes uzmanīgi noņem no cepamā papīra. Vienu liek uz skaista šķīvja vai pamatnes, uzklāj uz tās krēmu, pēc tam liek virsū otru bezē pamatni.
10
Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē tajā šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē. Svarīgi, lai šokolāde liešanas brīdī nav karsta, bet remdena.
11
Torti var rotāt ar lazdu riekstiem un ogām, receptē izmantotas krūmmellenes.