700 g mizota ķirbja
1 bundžiņa kondensētā piena
2 olas
35 g mannas
Puse citrona sulas
2 paciņas pilnpiena biezpiena
1,5 paciņa Selgas klasisko cepumu
160 g sviesta
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Sablendē cepumus līdz smalkai konsistencei. Katliņā izkausē sviestu. Pielej klāt cepumu masai. Visu samaisa. Cepešpannā ieklāj cepamo papīru, ieber cepumu masu un visu izlīdzina.
Ķirbi sagriež mazākos gabaliņos un liek vārīties, lai kļūst mīkstāks. Kad ķirbis ir mīksts, liek blenderī, pievieno biezpienu, olas, kondensēto pienu, mannu, citrona sulu. Visu sablendē viendabīgā masā. Lej pāri cepumu masai. Visu liek cepties apmēram 50 minūtes vai kamēr masa nav vairs šķidra.
Kad gatavs, ņem ārā un dekorē ar visu, ko vien vēlas.
Šo kūkas recepti man pirmo reizi parādīja kāda draudzene. Sākotnēji biju ļoti skeptiska, jo ķirbis un kūka man nepavisam nelikās labs savienojums. Bet tad es to pagaršoju un viss mainījās. Šobrīd šīir, iespējams, mīļākāmūsu ģimenes kūka, jo tāir vienlīdz garda un veselīga. Ķirbji ir ļoti veselīgi, jo tie satur samērāmaz kokšķiedru, bet daudz ūdens, tādēļtie ir saudzīgi pret gremošanas trakta orgāniem. Turklāt, pateicoties ķirbīesošajiem kālija sāļiem, no organisma tiks izvadītas dažādas kaitīgas vielas, kuras dzīves laikāesam uzņēmuši. Ķirbja dzelteno krāsu rada karotīns, kas ir antioksidants un aizsargāorganismu no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes. Ķirbjus uzturāvar lietot arīnevārītāveidāun iekļaut dažādās diētās, jo organisms tos viegli pārstrādā.