• KLUBS •

Receptes

90 min.
Sarežģītības pakāpe

Dateļu-riekstu kūka ar paštaisīto karameles mērci

Sastāvdaļas:
 
250g sakāpātas dateles
1 tk soda
350 ml karsts ūdens
125g sviests (istabas temp) 
125g brūnais cukurs
1 tk vaniļas ekstrakta
2 olas
220g pašbriestošie milti
 
Mērcei:
125g brūnais cukurs
300ml saldais krējums
pustējkarote vaniļas ekstrakta
60g sviests
 
Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Cepamo formu (keksa vai taisnstūra forma) ietauko ar sviestu.
Dateles liek bļodā, pievieno sodu un pārlej ar verdošu ūdeni. Ļauj 20min pamirkt. 
 
Atsevišķā bļodā miksē sviestu, cukuru un vaniļu līdz iegūta krēmīga masa. Pievieno pa vienai olas, kuļ pēc katras līdz viendabīgai masai. Ar lielu karoti iemaisa izmirkušās un nokāstās dateles, iemaisa miltus un labi visu samaisa.
 
Mīklu lej ietaukotajā pannā un liek cepties 35-45 min vai kamēr iedurot mīklā kociņu, tas iznāk tīrs. 
 
Gatavo mērci. Visas sastāvdaļas liek katliņā un liek vārīties uz vidējas liesmas. Vāra, bieži maisot līdz mērce sāk vārīties. Samazina liesmu līdz mazākai un pavāram vēl 3min.
 
Kūku izņemam no formas un aplejam ar pusi no siltās mērces. Ļaujam 10 minūtes ievilkties. Griež gabaliņos un katram pasniedz uz šķīvīša ar atlikušo mērci. 
 
 
Dateles ir aromātisks un gards auglis – par to šaubu nav. Tomēr žāvēto augļu nodaļā nopērkamās dateles ir arī īsta veselības bumba” – tās organismam sagādā patiešām daudz labumus. Dateles ir šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Tās palīdz pret gremošanas traucējumiem – gan aizcietējumiem, gan caureju, gan citām gremošanas trakta problēmām.
Turklāt labā ziņa ir tā, ka, lai pieaudzis cilvēks no šiem augļiem gūtu maksimālu labu, nemaz nevajag daudz – pietiek katru dienu apēst tikai trīs dateles.
 
 
Iesakām arī: