• KLUBS •

Receptes

90 min.
Sarežģītības pakāpe

Ķirbju kūka

Sastāvdaļas:
 
700 g mizota ķirbja
1 bundžiņa kondensētā piena
2 olas
35 g mannas
Puse citrona sulas
2 paciņas pilnpiena biezpiena
 
1,5 paciņa Selgas klasisko cepumu
160 g sviesta
 
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Sablendē cepumus līdz smalkai konsistencei. Katliņā izkausē sviestu. Pielej klāt cepumu masai. Visu samaisa. Cepešpannā ieklāj cepamo papīru, ieber cepumu masu un visu izlīdzina. 
 
Ķirbi sagriež mazākos gabaliņos un liek vārīties, lai kļūst mīkstāks. Kad ķirbis ir mīksts, liek blenderī, pievieno biezpienu, olas, kondensēto pienu, mannu, citrona sulu. Visu sablendē viendabīgā masā. Lej pāri cepumu masai. Visu liek cepties apmēram 50 minūtes vai kamēr masa nav vairs šķidra.
 
Kad gatavs, ņem ārā un dekorē ar visu, ko vien vēlas. 
 
Šo kūkas recepti man pirmo reizi parādīja kāda draudzene. Sākotnēji biju ļoti skeptiska, jo ķirbis un kūka man nepavisam nelikās labs savienojums. Bet tad es to pagaršoju un viss mainījās. Šobrīd šī ir, iespējams, mīļākā mūsu ģimenes kūka, jo tā ir vienlīdz garda un veselīga.
Ķirbji ir ļoti veselīgi, jo tie satur samērā maz kokšķiedru, bet daudz ūdens, tādēļ tie ir saudzīgi pret gremošanas trakta orgāniem. Turklāt, pateicoties ķirbī esošajiem kālija sāļiem, no organisma tiks izvadītas dažādas kaitīgas vielas, kuras dzīves laikā esam uzņēmuši. Ķirbja dzelteno krāsu rada karotīns, kas ir antioksidants un aizsargā organismu no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes. Ķirbjus uzturā var lietot arī nevārītā veidā un iekļaut dažādās diētās, jo organisms tos viegli pārstrādā. 
 
 
Iesakām arī: