Borščs

3 h
Izprintēt
  0 vērtējumu
Sastāvdaļas:
  • Teļa stilba gabals vai gabali 1-1,5 kg
  • Lieli burkāni 2 gab.
  • Vidēja lieluma bietes 2 gab.
  • Pāksts sarkanā čili pipara 1 gab.
  • Eļļa 2 ēdk.
  • Tomātu pasta 2 ēdk.
  • Tomāti 2-3 gab.
  • Malti pipari Krietna šķipsna
  • Kanēlis Krietna šķipsna
  • Cukurs 1 ēdk.
  • 9% etiķis 6 ēdk.
  • Lauru lapas 2 gab.
  • Timiāna zariņi 4-5 gab.
  • Svaiga bazilika zariņi 2 gab.
  • Sāls 1 ēdk.
  • Svaigi kāposti 400 g
  • Kartupeļi 600-700 g
  • Ķiploka daiviņas 1 liela
  • Skābais krējums Pasniegšanai
Dalīties
Novērtēt
Sanāks kārtīgs 4 litru katls

Pagatavošana
Vāra buljonu. Liek gaļu katlā un pārlej ar apmēram 2 litriem vāroša ūdens. Uzvāra un radušās putas nosmeļ. Samazina uguni un turpina vārīt 2 stundas.
Sautē bietes. Notīra burkānus un bietes un sarīvē tās uz rupjas sakņu rīves. Čili izņem sēklas un sīki sagriež. Nelielā katliņā ielej eļļu un liek sarīvētos dārzeņus un čili. Pievieno tomātu pastu, svaigos tomātus, maltos piparus, kanēli un cukuru. Pielej pāris ēdamkarotes ūdens – tik, lai dārzeņi nemitīgi nepieceptos pie katliņa dibena. Ļauj tam visam zem vāka sutināties apmēram stundu – līdz dārzeņi mīksti, bet nav izjukuši. Tad pievieno etiķi un kārtīgi izmaisa. Noliek malā.
Kad gaļa mīksta, to izzvejo un noliek, lai mazliet atdziest. Buljonam pievieno lauru lapas, timiānu un baziliku, sāli un kāpostus. To visu vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, līdz kāposti mīksti.
Nomizo kartupeļus un sagriež nelielos gabaliņos. Pievieno zupai un vāra mīkstus – apmēram 7-10 minūtes. Pa to laiku noņem gaļu no kauliem, atbrīvo to no plēvēm un tauku gabaliņiem un sadala kumosa izmēra gabalos.
Liek katlā sautētos dārzeņus un gaļu. Ķiploka daiviņu sarīvē, sīki sakapā vai saspiež un liek zupā. Uzvāra. Apmaisa, pagaršo vai netrūkst sāls, piparu vai skābuma un pēc vajadzības to papildina. Zupai pirms pasniegšanas vēlams 15 minūtes „atpūsties” un savilkties garšām. Pirms liek galdā, baziliku un timiānu no katla izņem. Pasniedz ar kārtīgu karoti skāba krējuma un maizes ņuku.

Lai labi garšo!