Gaileņu pīrāgs

1 h 20 min
Izprintēt
  0 vērtējumu
Sastāvdaļas:
  • Sāls 1/2 tējk.
  • Ola 1 gab.
  • Kūpinātas krūtiņas 100 g
  • Sāls 1/2 tējk.
  • Milti 200 g
  • Rīvēts muskatrieksts šķipsna
  • Labi kūstošs siers 50 g
  • Sviests 100 g
  • Vārīti kartupeļi 300 g
  • Piens 100 ml
  • Sakapāts timiāns 1 ēdk.
  • Gailenes 400 g
  • Malti pipari šķipsna
  • Saldais krējums 100 ml
Dalīties
Novērtēt
Sagriežams 8-12 gabalos

Mīklai:
200 g miltu
½ tējk. sāls
šķipsna rīvēta muskatrieksta
50 g labi kūstoša siera
100 g auksta sviesta
1 ola

Pildījumam:
300 g vārītu kartupeļu
100 ml piena
1 ēdk. sakapāta timiāna
400 g gaileņu
100 g kūpinātas krūtiņas
½ tējk. sāls
šķipsna maltu piparu
100 ml saldā krējuma

Pagatavošana
Pagatavo mīklu. Bļodā ieber miltus un tiem pievieno sāli, muskatriekstu un smalki rīvētu sieru. Visu sajauc. Uz rupjās sakņu rīves ierīvē bļodā sviestu un ar pirkstiem visu saspaida kopā, līdz masa atgādina baltmaizes drupačas. Atsevišķi sakuļ olu un lej miltu maisījumā. Visu atkal ar rokām sastrādā vienmērīgā masā. Ja masa neturas kopā, pievieno 1 ēdamkaroti auksta ūdens. Līdzko mīkla “sagājusi kopā”, mīcīšanu pārtrauc. Mīklu izrullē un ieklāj cepamajā formā ar izceļamu apakšu. Liek mīklu ledusskapī vai vēl labāk saldētavā atdzist uz stundu.
Kamēr mīkla dziest, pagatavo pildījumu. Vārītos kartupeļus ar dakšiņu saspaida un pievieno tiem pienu un timiānu. Pēc patikas var piebērt sāli. Samaisa biezu masu.
Sēnes notīra. Kūpināto krūtiņu sagriež nelielos gabaliņos. Liek gaļu uz pannas un apcep, līdz tai iztek tauki. Tad pievieno sēnes un cep uz straujas uguns. Turpina cept, līdz sula, kas iztecējusi no gailenēm, ir iztvaikojusi. Tad pievieno sāli, piparus un saldo krējumu. Uzvāra un atkal pacepina, lai mērces nebūtu pārlieku daudz.
Uzkarsē krāsni līdz 180°C. Liek mīklas groziņu cepties uz 25 minūtēm – līdz tas kļūst skaisti zeltains un ir pilnībā gatavs. Izņem no krāsns un ieklāj tajā kartupeļu biezeni. Izlīdzina un liek pāri sēnes. Liek atpakaļ krāsnī un ātri apcep vēl 10 minūtes. Var pasniegt gan karstu, gan atdzesētu.

Lai labi garšo!