Ķirbju pīrāgs

2 h 15 min
Izprintēt
  0 vērtējumu
Sastāvdaļas:
  • Olas 3 gab.
  • Ķirbis 500 g
  • Smilšu mīkla 400 g
  • Olas dzeltenums 1 gab.
  • Cukurs 200 g
  • Saldais krējums 200 ml
  • Kanēlis 1/2 tējk.
  • Rīvētais muskatrieksts šķipsna
  • Svaigs rīvēts ingvers 1 tējk.
  • Malti krustnagliņi 1/4 tējk.
  • Kajēnas pipari Sīka šķipsna
  • Apelsīns 1 gab.
  • „Pūres” karameļu krēms 200 ml
Dalīties
Novērtēt
Sagriežams 12 gabaliņos

Sastāvdaļas:
500 g ķirbja
400 g smilšu mīklas
3 olas
1 olas dzeltenums
200 g cukura
100 ml saldā krējuma
½ tējk. kanēļa
Šķipsna rīvēta muskatrieksta
1 tējk. svaiga rīvēta ingvera
¼ tējk. maltu krustnagliņu
sīka šķipsna kajēnas piparu
1 apelsīns

Mērcei:
100 ml saldā krējuma
200 ml „Pūres” karameļu krēma

Pagatavošana
Uzkarsē krāsni līdz +200°C. Ķirbi nomizo, sagriež palielos gabalos un uz plāts cepeškrāsnī cep, līdz tas mīksts. Cepšanas ilguma atkarīgs no ķirbja; varētu būt apmēram 20 minūtes. Ķirbi atdzesē un ar blenderi samaļ viendabīgā masā.
Smilšu mīklu izrullē un ieklāj 23 cm diametra formā ar izceļamu apakšu. Glīti piegriež maliņu. Mīklu sadursta ar dakšiņu un ledusskapī atdzesē vismaz 30 minūtes.
Atkal uzkarsē krāsni līdz +200°C. Uz mīklas uzklāj cepamo papīru, to piepilda ar pupiņām un cep 20 minūtes. Cepamo papīru ar visām pupiņām aizvāc un cep vēl 10 minūtes, līdz mīklas virspusīte kļuvusi mazliet brūngana. Vienu olas baltumu nedaudz sakuļ un ar to nosmērē visu mīklu. To liek krāsnī un apcep vēl 2-3 minūtes. Šī baltuma glazūra pasargās trauslo cepumu no samirkšanas.
Sakuļ 2 olas un 2 dzeltenumus ar cukuru. Pievieno krējumu, ķirbja biezeni un garšvielas. Kārtīgi samaisa. Pierīvē klāt visa apelsīna miziņu un izspiež sulu, ko arī liek pie pildījuma. Vēlreiz visu kārtīgi sakuļ un lej smilšu mīklas groziņā. Samazina krāsns temperatūru līdz +170°C. Cep apmēram 45 minūtes, līdz pildījums sarecējis. Pīrāgu atdzesē.
Lai pagatavotu mērci, sakuļ saldo krējumu un pa karotei iecilā to karameļu krēmā. Pasniedz klāt pie pīrāga vai atsevišķā traukā.

Lai labi garšo!