Ķimeņmaizītes

2 h 5 min
Izprintēt
  3 vērtējumi
Sastāvdaļas:
  • Sāls 2 ēdk.
  • Raugs 15 g
  • Milti 300 g
  • Ola 1 gab.
  • Olas dzeltenums 1 gab.
  • Remdens piens 150 ml
  • Mīksts sviests 60 g
  • Cukurs 2 ēdk.
  • Ķimenes 2 ēdk.
Dalīties
Novērtēt
Aptuveni 10 maizītes

Sastāvdaļas:
15 g svaiga rauga
1 ēdk. cukura
300 g miltu + nedaudz darbam ar mīklu
1 ēdk. sāls
1 ola + 1 dzeltenums pārsmērēšanai
150 ml remdena piena
40 g mīksta sviesta

Pildījumam:
1 ēdk. sāls
1 ēdk. cukura
20 g sviesta
2 ēdk. ķimeņu

Pagatavošana
Sadrupina krūzītē raugu un iemaisa cukuru. Ļauj, lai raugs atdzīvojas. Uz darba virsmas izsijā miltus, tiem pievieno sāli. Traukā sakuļ olu ar pienu. Miltos lej raugu un olu maisījumu un ar rokām mīca līdz izveidojas viendabīga mīkla; pēc tam pievieno mīksto sviestu un mīca vēl 1-2 minūtes. Saveļ mīklu bumbā, pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar dvielīti un kādu stundu ļauj rūgt. Mīklai jābūt uzrūgušai dubultā lielumā.
Izmīca mīklu un sadala nelielos, aptuveni 3-4 cm diametra gabaliņos. Katru vēlreiz samīca un saveļ bumbiņā. Tās liek uz plāts, kas pārsegta ar cepamo papīru. 
Katras maizītes viducī dziļi iespiež ar miltainu īkšķi. Dobumā ieber pa šķipsnai sāls un cukura un ieliek īkšķa naga lieluma sviesta pikucīti. Virsū uzber pa pustējkarotei ķimeņu. Ļauj maizītēm pusstundu uzrūgt.
Uzkarsē krāsni līdz +180°C. Vēlreiz dziļi iespiež katrā maizītē ar īkšķi, lai cepoties pildījums nenāktu ārā. Samaisa olas dzeltenumu ar 1 ēdk. ūdens un pārsmērē maizītes. Cep aptuveni 20 min.

Lai labi garšo!