Vietējās saimniecības “Skoru dārzi” avenes “Maxima” veikalos – juveliera precizitātes cienīgs darbs

21. oktobris, 2020

“Maxima Latvija” rūpējas par to, lai veikalu klientiem būtu iespēja iegādāties pēc iespējas plašāku Latvijā ražotas produkcijas klāstu, tai skaitā svaigus augļus, dārzeņus un ogas. Tukuma novada saimniecības “Skoru dārzu” gardās rudens avenes “Maxima” “XX” un “XXX” formāta veikalos visā Latvijā pieejamas 3 gadus un šogad būs nopērkamas līdz pat vēlam rudenim.

“Aiz katra mūsu produkta stāv stāsts un cilvēki, kas rūpējas par to, lai pie mūsu klientiem nonāktu augstas kvalitātes produkti. Lai vairāk uzzinātu par mūsu produkciju, esam uzsākuši ciemošanās sēriju pie vietējām saimniecībām, uzzinot vairāk par sezonai un cilvēku ēšanas paradumiem aktuāliem produktiem. Šobrīd aktuāla ir rudens raža un esam gandarīti, ka “Maxima” klientiem varam piedāvāt ļoti gardas, lielas un vitamīniem bagātas Latvijā audzētas avenes, zinot, ka tās augušas dabīgos apstākļos un bez pievienotām ķimikālijām ogu ražības veicināšanai. Piedāvāt mūsu pašu izcelsmes produkciju – tas ir veids, kā ne tikai radām iedzīvotājiem patīkamu iepirkšanās pieredzi, nodrošinot plašu preču sortimentu, bet arī veids, kā varam atbalstīt Latvijas ražotājus, īpaši šajā ekonomiski sarežģītajā laikā,” komentē “Maxima Latvija” iepirkuma departamenta direktors Edvīns Lakstīgala.

“”Skoru dārzu” pastāvēšanas laikā esam piedzīvojuši gan kāpumus, gan kritumus. Arī šis gads ir ļoti neparasts, gan Covid-19 ieviesto ierobežojumu, gan ražības ziņā. Parasti augusta beigās esam novākuši 2 tonnas ogu, taču šogad, pavasara slikto laikapstākļu dēļ, vien  400 kg. Parasti līdz oktobrim ir novākta teju lielākā daļa ražas, savukārt šogad šis ir tikai ražas pilnbrieda periods. Par ko arī esam priecīgi, jo pateicoties ilgākam ražas periodam, varam arī ilgāk piegādāt savu produkciju “Maxima” veikaliem,” stāsta SIA “Skoru dārzi” vadītāja Inese Lindermane Dirvēna.

Rudens aveņu sezona ilgst no augusta sākuma līdz pat novembra vidum, un, lai līdz “Maxima” veikalu plauktiem avenes nonāktu skaistas un gardas, katra oga tiek lasīta ar rokām – ar vienu pieturot, ar otru-noņemot. Gatavās ogas uzreiz tiek lasītas trauciņos, kas īpašās temperatūras režīmā tiek tālāk vesti uz tirdzniecības vietām.  Avenes ir delikātas un jutīgas ogas, lai novākšanas procesā tās netiktu saspiestas, darbam jāpieiet ļoti rūpīgi, dažubrīd pat tas tiek pielīdzināts juveliera precizitātes cienīgam darbam.

Laikapstākļi ir tas ārējais faktors, kas vistiešāk ietekmē “Skoru dārzu” ogu ražību. Piemēram, labu laikapstākļu laikā rudens ražas periodā iespējams iegūt pat 7 tonnas aveņu. Taču, ja vasara ir lutinājusi ar pārlieku lielu karstumu, kas pārsniedz +27 grādus, tad ogu ražība samazinās par 20%. Lai šodien “Maxima” veikalu plauktos nonāktu augstas kvalitātes, lielas rudens avenes, pat līdz 15 gramiem smagas, sausuma laikā tās jālaista ar speciālu laistīšanas sistēmas palīdzību. Būtisku lomu ogu ražībai spēlē arī vējš. Tā ietekmē savulaik “Skoru dārziem” nācās uzņēmējdarbību sākt teju no sākuma posma, jo vētra izpostīja lielos siltumnīcas tuneļus, sabojājot arī daļu aveņu stādu.

Neskatoties uz riskiem, ar ko jārēķinās mainīgo laikapstākļu dēļ, “Skoru dārzi” plāno paplašināties, lai pēc iespējas lielākam cilvēku lokam nodrošinātu gardas ogas. Nākotnes plāni ir saistīti ar lielāku vasaras aveņu ražas iegūšanu, līdz ar ko lielākām produkcijas realizācijas iespējām ilgāku laika periodu.

“Skoru dārzu” stāsts sākas 2014. gadā, kad ar LAD projekta atbalstu tika uzceltas 6 tuneļveida siltumnīcas priekš rudens aveņu audzēšanas un pirmie stādi sērkociņu kastītes lielumā tika atvesti no Holandes. Šobrīd, pēc dažiem eksperimentu gadiem, uzņēmums  audzē un tirdzniecības vietām piegādā tādas labāko šķirņu ogas kā vasaras un rudens avenes, zemenes. Uzņēmums pārdod arī stādus.

e-pasts: liene.dupate@maxima.lv