Līgo galds bērniem – iesaka šefpavārs Lauris Aleksejevs
Izvēlies maigas jogurta bāzes marinādes gaļai
Grilēta gaļa ir neatņemama Līgo galda sastāvdaļa, taču bērniem piemērotākas būs maigākas un ne pārāk sāļas marinādes. Šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka gan cūkgaļai, gan vistas gaļai izmantot dabīgā jogurta marinādi – tā padara gaļu īpaši mīkstu un vienlaikus piešķir tai maigu, garšu. Jogurta marinādei var pievienot klāt smalki sakapātus zaļumus, piemēram, pētersīļus, dilles vai baziliku, kā arī maigās Tuvo Austrumu garšvielas – kumīnu un sauso koriandru –, kas piešķir gaļai patīkamu garšu. Ja nav laika marinēt gaļu pašiem, veikalos pieejami arī gatavi varianti, piemēram no “Rēzeknes gaļas kombināta”, vistas šašliks majonēzes–jogurta mērcē, vistu spārniņi brūkleņu marinādē vai vistu šķiņķīši jogurta marinādē, vai cūkas kakla karbonādes šašliks zaļumu marinādē.
Pagatavo un pasniedz dārzeņus interesantā veidā
Ļoti garda un vienkārši pagatavojama piedeva Līgo galdam ir grilēti dārzeņu iesmi. Tajos var izmantot jebkādus iecienītus dārzeņus – papriku, kabačus, tomātiņus, sīpolus vai kukurūzu. Marinādei var izmantot olīveļļu, daudz svaigu zaļumu, nedaudz sāls, piparu un ķiploku – šeit ir plašas iespējas radoši izpausties. Šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izvēlēties metāla iesmus, jo tie ir daudz praktiskāki par koka mazajiem iesmiņiem, jo neapdeg un no tiem ir vieglāk noņemt pagatavotos dārzeņus. Pie grilētas gaļas klasiska piedeva ir arī maize – to var pasniegt gan vienkārši tāpat, gan ar sviestu, humusu vai svaigiem dārzeņiem. Īpaši gardas un veselīgas ir “Latvijas maiznieka” pilngraudu rudzu maize, kliju maize vai sēklu maize – tās ir sātīgas un bagātas ar šķiedrvielām.
Tāpat, kad grila ogles jau gandrīz izdegušas, tās var lieliski izmantot produktu gatavošanai folijā. Kartupeļi, bietes, kāļi, burkāni vai selerijas sakne, ietīti folijā, gatavojas lēni un iegūst patīkamu garšu. Savukārt, izmantojot grilu kā plīts virsmu, uz restēm iespējams uzlikt akmens plāksni un pagatavot gan plānas plakanmaizes, gan savu iecienītāko zupu. Tas būs ne vien garšīgi un veselīgi, bet arī aizraujošs gatavošanas process, kurā var iesaistīt arī bērnus.
Veselīga uztura kustības “Ēstprieks” ietvaros, Bērnu slimnīcā tiek izmantoti vietējo ražotāju un kustības atbalstītāju produkti arī no tādiem ražotājiem kā “Rēzeknes gaļas kombināts” un “Latvijas maiznieks”. Pateicoties partneru atbalstam, slimnīcā vienmēr ir pieejami kvalitatīvi produkti, kas palīdz veidot bērniem veselīgus uztura paradumus un gardas maltītes.
Kečupa vietā izvēlies mājās gatavotas mērces
Šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt svaigu jogurta mērci, kas pagatavota no dabīgā jogurta, olīveļļas, smalki sakapātiem zaļumiem un svaigiem tomātiem – šī mērce būs maiga, atsvaidzinoša un ļoti vienkārši pagatavojama. Vēl viena lieliska ideja – sablendēta, grilēta paprika ar šķipsniņu sāls un garšvielām, piemēram, saldo papriku. Šādas mājās gatavotas mērces ir veselīgākas un garšīgākas.
Cukuroto dzērienu vietā pasniedz mājās gatavotu limonādi
Mājas limonādes ir lielisks veids, kā izvairīties no pārcukurotajiem, gāzētajiem dzērieniem. Var izmantot jebkuru iecienītu sulas koncentrātu vai sīrupu – ideālā gadījumā tādu, kuram nav pievienots cukurs. Sajaucot ar gāzētu ūdeni, piparmētrām, dažiem pilieniem laima sulas un ledus gabaliņiem, iegūstam atsvaidzinošu dzērienu, kam saldumu var pielāgot pēc vajadzības – vai nu vispār nepievienot, vai pielikt tikai nedaudz.
Čipsus var pagatavot arī veselīgi
Ķiploku grauzdiņi un čipsi var būt pārāk trekns un sāļš našķis bērniem. Tā vietā Lauris Aleksejevs iesaka pagatavot mājās ceptus vai kaltētus sakņu dārzeņu čipsus – plāni sagriezti burkāni, bietes, selerijas vai kāļi, apkaisīti ar nelielu daudzumu sāls un, ja bērni to izbauda, arī ar šķipsniņu asuma. Šīs uzkodas var pasniegt ar vieglu jogurta vai krējuma dip mērci – gardi, krāsaini un daudz veselīgāk.