Uzstādīts Latvijas rekords pudeles korķa tālšaušanā

02. decembris, 2019

Pagājušajā nedēļā uzstādīts Latvijas rekords šampanieša un dzirkstošā vīna korķa tālšaušanā, vienlaikus mēģinot pārspēt Ginesa rekordu. Sacensības par tālāk aizšauto korķi, kā arī par skaļāko dzirkstošā dzēriena pudeles atkorķēšanu notika “Maxima” pasākumā “Burbuļu Voyage”, kas ceturtdien, 28. novembrī, norisinājās Morberga villā. Uzvarētājam korķi izdevās raidīt 15,75 metrus tālu, bet skaļākais korķa šāviens radīja 119 decibelus lielu troksni.

Sacensības notika greznās 1883. gadā celtās Morbergu ģimenes vasarnīcas pagalmā. Ar šo ekskluzīvo pasākumu “Maxima” iedzīvināja Morberga villu, kas līdz šim vairāk zināma smalku kāzinieku vidū. Tomēr šampanieša un dzirkstošo vīnu degustācijas, Francijas vīnziņa Rišāra Ažži vadītais ceļojums dzirkstošo dzērienu pasaulē un azartiskas sacensības atgrieza ēkai tās sākotnējo spozmi. Ēkas krāšņumu, tā laika izteiktās inovācijas un greznību joprojām apliecina neskaitāmi izsmalcinātie arhitektoniskie un interjera risinājumi – griestu gleznojumi, krāsnis un kamīni, parketi, vitrāžas.

“Morberga vasarnīca ir vieta, kur tika svinēta dzīve. Atrodoties senatnīgajā villā, jāsecina, ka Morbergs bijis inovatīvs cilvēks – akvedukts, rullējamās žalūzijas un citas tam laikam īpaši progresīvas lietas joprojām novērojamas šajā ēkā. Efektīvāka pielietojuma un atkritumu samazināšanas nolūkos, atsevišķas detaļas pat veidotas no materiālu pārpalikumiem, kas liecina par Morbergu ģimenes tālredzīgo skatījumu. Līdzīgi kā Morbergs, arī “Maxima” veikalos nereti kā pirmie Latvijā ieviešam dažādas inovācijas efektīvākai un ērtākai darba videi. Piemēram, “Maxima XXX” iepirkšanās un izklaides centrā “Akropole” ieviestas viedās tehnoloģijas rindu garuma un plauktu piepildījuma kontrolei, kā arī elektroniskās cenu zīmes un preču derīguma termiņa monitoringa sistēma. Šīs inovācijas vienlaikus ļauj samazināt gan mūsu ietekmi uz apkārtējo vidi, gan nodrošina klientiem iespēju ātri un ērti sagādāt nepieciešamos produktus un plašu dzērienu klāstu kā ikdienai, tā svētku galdam,” uzsver “Maxima Latvija” valdes loceklis Viktors Troicins.

Dzirkstošajā “Maxima” “Burbuļu Voyage” pasākumā abās kategorijās sacensībām tika izvēlēti 16 no vairāk nekā 239 “Maxima Latvija” veikalos pieejamā šampanieša un dzirkstošo vīnu sortimenta. Kā rekordists vēstures lappusēs ir ierakstīts kāds amerikāņu profesors, kuram 1988. gadā šampanieša pudeles korķi izdevies aizšaut 54 metrus tālu. Šoreiz līdera pozīciju ieņēma Paulius Janciauskas izšautais dzirkstošā vīna korķis, kas tika aizšauts 15,75 metrus tālu. Savukārt Miks Užāns veica skaļāko šāvienu, radot 119 decibelu lielu troksni.
Pasākuma laikā klātesošie devās aizraujošā ceļojumā pa 8 burbuļu stacijām, kurā varēja baudīt dzērienu degustācijas un tos novērtēt. Vakara gaitā nominācijas tika sadalītas sekojoši:
Valdo Spumanti Dal 1929 pietura – smalkākais burbulis;
Piestātne - Abavas vīna darītava – brašākais burbulis;
Maģiskie burbuļi – saldākais burbulis;
Zonin prosecco pietura – dzidrākais burbulis;
Lielā Mionetto un Freixenet pietura – slaidākais burbulis;
Garšas un elegances pietura – kuplākais burbulis;
Vīna kluba pietura – auglīgākais burbulis;
Balmerk - Rosé pietura – dziļākais burbulis.

Jānis Beseris
SIA "Maxima Latvija" korporatīvo attiecību departamenta direktors