Svētku galds 20 EUR vērtībā: iesaka šefpavārs Raimonds Zommers

30. decembris, 2022

Gada siltāko un gaidītāko svētku laiks rit pilnā sparā. Ģimenes kopā sanākšana, eglīte, kopīga svētku galda klāšana un gaisā virmojošais maltītes aromāts ir vien dažas no sastāvdaļām, kas uzbur svētku sajūtu. Lai ikviena ģimene varētu pagatavot restorāna cienīgu maltīti budžeta ietvaros, šefpavārs un “Maxima Latvija” garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās uzkodu, pamatēdiena un deserta idejās 20 eiro vērtībā, kuras būs pa spēkam pagatavot ikvienam.
 
“Gada nogales svētku laiks ir brīdis, kad ne reizi vien ceļam galdā tādas tradicionālās svētku receptes kā zirņus ar speķi, štovētus kāpostus un citus gardumus. Lai šie svētki būtu cik silti, tik arī vēderam “viegli” un garšas bagātīgi, kopā ar šefpavāru Raimondu Zommeru esam parūpējušies par ātrām, viegli pagatavojamām un galvenokārt – izdevīgām receptēm, sākot no uzkodas līdz pat desertam. Receptēs iekļāvām gan jau zināmas garšas, gan jaunas idejas, kas sniegs iespēju kā bērniem, tā arī pieaugušajiem panašķēties ar gardu uzkodu, piepildīt vēderus ar pamatēdienu un vakara izskaņā mieloties ar atsvaidzinošu un gardu kūku,” stāsta “Maxima Latvija” korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā.
 
Uzkoda: Tortiljas čipsi ar humusu
 
Sastāvdaļas 4 personām:
 
4 gb tortiljas (Tortilja Klasiskā Fazer Street Food; 1,39 EUR ar Paldies karti)
Paprikas pulveris (Saldā paprika LATPLANTA 15 g, 0,37 EUR)
200 g konservēti turku zirņi (Turku zirņi FAVORIT 400 g; 0,68 EUR)
1 tējk. citrona sulas (~0,33 EUR)
1 ķiploka daiviņa (~0,26 EUR)
Sezama sēklas pēc garšas (Sezama sēklas ALVO 100 g, 1,03 EUR)
Sāls, pipari, olīveļļa pēc garšas
 
Kopējās izmaksas*: 4,06 EUR
 
Pagatavošanas gaita:
 
  1. Tortiljas pamatni sagriež trīsstūra formas gabaliņos (sev vēlamā izmērā) un liek uz cepampannas;
  2. Tortiljas gabaliņiem uzber paprikas pulveri;
  3. Liek pannu iepriekš uzsildītā krāsnī un cep 180 grādos aptuveni 5 minūtes;
  4. Paralēli gatavo humusu, vispirms nokāš turku zirņus;
  5. Blendera krūzē lej citronu sulu un pievieno sezama sēkliņas, kas radīs humusa krēmīgo bāzi, un blenderē vismaz 30 sekundes;
  6. Pievieno klāt olīveļļu, saspiestu ķiploka daiviņu, sāli un piparus pēc garšas un vēlreiz blenderē vismaz 30 sekundes;
  7. Pievieno klāt nokāstos turku zirņus un blenderē 2 minūtes līdz masa ir viendabīga;
  8. Iegūto masu liek sev tīkamā traukā, uzlej olīveļļu un pasniedz ar pagatavotajiem tortiljas čipsiem.
 
 
Pamatēdiens: Cūkgaļas sautējums ar sakņaugiem un tomātiem
 
Sastāvdaļas 4 personām:
 
600 g cūkgaļas kakla karbonāde (2,69 EUR ar Paldies karti)
6 gb kartupeļi (0,50 EUR)
1 gb neliels sīpols (~0,10 EUR)
2 gb vidēja lieluma burkāni (~0,16 EUR)
1 gb lauru lapa (Lauru lapas TWINS 10 g, 0,22 EUR)
300 g tomāti savā sulā (Kons. tomāti s/s mizoti EXTRA LINE 400 g; 0,79 EUR)
20 g cukurs
Lociņi (Lociņi 50 g, 0,59 EUR)
Sāls pēc garšas
 
Kopējās izmaksas*: 5,05 EUR
 
Pagatavošanas gaita:
 
  1. Cūkgaļu sagriež kubiņos un uz pannas apcep zeltaini brūnu, pievieno kubiņos sagrieztus sīpolus un apcep vēl 1 minūti;
  2. Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež nelielos kubiņos un pievieno tos klāt gaļai uz pannas, papildu tam pārlej tomātus savā sulā un pievieno klāt ūdeni, lai sastāvdaļas būtu nosegtas;
  3. Pievieno cukuru un sāli, sautē zem vāka līdz gaļa, kartupeļi un burkāni ir mīksti;
  4. Pirms maltītes pasniegšanas, pārber to ar smalki sagrieztiem lociņiem.
 
 
Deserts: Ķirbju kūka
 
Sastāvdaļas 4 personām:
 
3 glāzes rīvēta ķirbja (Ķirbis SPAGETTI, 1,19 EUR/ kg)
6 ēd.k. brūnā cukura (Brūnais cukurs FAVORIT 500 g, 1,17 EUR)
 
Mīklai:
 
2 olas (Olas LATVIJAS A/L M., 12 gab.; 1,69 EUR ar Paldies karti)
100 ml augu eļļas (Saulespuķu eļļa EXTRA LINE 1 L, 2,99 EUR)
2 tējk. cepamais pulveris (Cepamais pulveris KITCHEN MOOD 30 g, 0,24 EUR)
300 g milti (Milti DOBELES DZIRNAVNIEKS EKSTRA 1 kg, 1,43 EUR)
1 citrona miza (~0,33 EUR)
1 tējk. malts kanēlis (Malts kanēlis SANTA MARIA 22g, 0,75 EUR)
100 g cukurs
 
Kopējās izmaksas*: 9,79 EUR
 
Pagatavošanas gaita:
 
  1. Sarīvē ķirbi, pievieno cukuru un samaisa. Atstāj masu, kamēr neizdalās sula, un uzliek uz sieta, lai lieko šķidrumu notecinātu;
  2. Atsevišķā bļodā sakuļ 2 olas ar eļļu, cukuru, smalki sarīvētu citrona mizu un šķipsnu sāls;
  3. Atsevišķā traukā ber 300 g miltu un iemaisa tajos cepamo pulveri, kanēli. Tad pievieno to olu masai un kārtīgi samaisa;
  4. Masai pievieno klāt sarīvēto ķirbi un vēlreiz samaisa;
  5. Iegūto masu liek ietaukotā cepamajā formā un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūtes;
  6. Pie pasniegšanas iespējams dekorēt ar svaigām ogām un pūdercukuru, ja ir vēlme.
 
*Izmaksas rēķinātas uz 30.12.2022, iegādājoties produktus “Maxima” veikalos.

Informācija medijiem

Liene Dupate-Ugule

“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja