Šefpavāra Laura Aleksejeva augu valsts ēdienkarte vienai dienai

10. janvāris, 2025

Lai iedvesmotu bagātināt savu uzturu ar augu valsts ēdieniem, “Maxima Latvija” kā ilgtspējīga uztura izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” partneris kopā ar šefpavāru Lauri Aleksejevu iesaka izsmalcinātu un viegli pagatavojamu maltīšu dienas plānu - brokastīm, pusdienām un vakariņām. Šīs receptes apliecina - ēst veselīgi un dabai draudzīgi nebūt nav neiespējami un garlaicīgi. Kampaņas ietvaros "Maxima Latvija" veikalos atrodami arī īpaši izdevīgi piedāvājumi augu valsts produktiem, padarot videi draudzīgu izvēli vieglāku.
 
“Arvien vairāk cilvēku janvāri uzsāk ar jaunām apņemšanām, un nereti viena no populārākajām ir tieši savas ēdienkartes dažādošana un papildināšana ar augu valsts produktiem. Mūsdienās, pateicoties plašajam augu valsts produktu klāstam, ikvienam ir iespēja bagātināt savu uzturu un izgaršot iecienītus produktus jaunā un videi draudzīgā veidolā. Šie ēdieni ar augu valsts papildinājumiem ir lielisks piemērs, kā ikviens var izbaudīt receptes klasisko garšu vegāniskā versijā,” stāsta šefpavārs Lauris Aleksejevs.
 
 
Brokastis
 
Vraps ar vegānisko Boloņas mērci, rīvētu tofu un avokado
 
Sastāvdaļas:
 
1 tortilja
4 ēdamkarotes LUNTER Boloņas mērce ar tofu
50 g rīvēta LUNTER tofu
1 ēdamkarote sakapāta svaiga koriandra
1 svaigs čili pipars
1 tomāts
1/2 sarkanais sīpols
1 ēdamkarote koriandra
 
Pagatavošana:
 
  1. Sarīvē tofu, smalki sakapā čili piparu, tomātu noblanšē un smalki sagriež, izņemot sēklas, smalki sagriež sīpolu un sakapā koriandru.
  2. Sajauc Boloņas mērci kopā ar iepriekš sagatavotajām sastāvdaļām.
  3. Uzsilda tortilju pannā bez taukvielām 15 sekundes no katras puses.
  4. Uzklāj sagatavoto masu uz tortiljas, cieši satin un novieto uz cepešpannas ar šuvi uz leju.
  5. Liek vrapu iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 12 minūtes 180 °C.
  6. Pirms pasniegšanas pārgriež vrapu uz pusēm.
 


 
Pusdienas
 
Vegāniskais risotto ar “garnelēm”, dārzeņiem un sarkano “ikru” dekoru
 
Sastāvdaļas:
 
100 g WELL DONE apaļgraudu rīsi
2 ķiploka daiviņas
20 ml WELL DONE olīveļļas
200 g rīvēta cukīni vai kabača
50 ml kokosriekstu piena
1 ēdamkarote svaigas sakapātas piparmētras
150 g Atlantika augu valsts “garneles”
50 g Atlantika sarkano augu valsts “ikru”
 
Pagatavošana:
 
  1. Katliņā sakarsē WELL DONE olīveļļu un apcep veselas ķiploka daiviņas, pēc tam izņem tās no katliņa.
  2. Pievieno WELL DONE apaļo graudu rīsus un, intensīvi maisot, viegli apcep uz vidējas uguns. Pakāpeniski pielej klāt 100 ml ūdens. Atkārto darbību vairākas reizes līdz rīsi izvārās gandrīz gatavi.
  3. Pievieno rīsiem sāli un citas iecienītas garšvielas.
  4. Pirms pasniegšanas rīsiem pievieno klāt rīvētu cukīni, sasmalcinātu apcepto ķiploku, kokosriekstu pienu un piparmētru, un rūpīgi samaisa.
  5. Pašās beigās pievieno klāt “garneles” un rūpīgi samaisa.
  6. Pasniedz, dekorējot ar sarkanajiem “ikriem”.
 
 
Vakariņas
 
Dārzeņu kroketes ar jogurta-piparmētru mērci, humusu un lēcu ragū
 
Sastāvdaļas:
 
Kroketēm:
 
200 g V-EGO dārzeņu bumbiņas (burkānu, biešu vai to maisījums)
50 ml WELL DONE olīveļļas cepšanai
 
Lēcu ragū:
 
100 g WELL DONE lēcu
1 sīpols, smalki sakapāts
1 paprika, smalki sagriezta
Čili pipars (pēc garšas)
Sāls un cukurs (pēc garšas)
 
Jogurta mērcei:
 
150 g augu valsts jogurta (bez piedevām)
1 tējkarote maltā kumīna
Sula no puses citrona
Sāls, melnie pipari (pēc garšas)
 
Pagatavošana:
 
  1. Apcep papriku un sīpolu katlā uz sakarsētas eļļas.
  2. Pievieno lēcas, pārlej ar ūdeni un vāra līdz lēcas ir mīkstas. Lieko ūdeni pēc tam nokāš.
  3. Pievieno lēcām sāli, čili piparu un cukuru pēc garšas, un maisa līdz garša ir sabalansēta.
  4. Apcep dārzeņu bumbiņas pannā līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
  5. Pagatavo mērci – sajauc jogurtu ar kumīnu, citronu sulu, sāli un pipariem.
  6. Pasniedz, liekot uz šķīvja lēcu ragū, virsū kroketes, un papildina ar jogurta mērci un humusu.


Informācija medijiem

Liene Dupate-Ugule

“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja