Raimonds Zommers: Kā izmantot olas dažādās Lieldienu svētku receptēs
Mazsālīts lasis ar bietēs marinētām vistas olām (iespējams izmantot arī paipalu olas)
Sastāvdaļas 4 personām:
Ap 200 g mazsālīts lasis (Atlantijas laša fileja a/k OCEAN 170 g, 4,99 EUR)
4 vistas vai paipalu olas (Baltas vistu olas, 1 iepak./10 gab., M izmērs, 1,39 EUR (ar Paldies karti))
1 gab. vārīta biete (Bietes vārītas 500 g, 0,97 EUR)
120 g ābolu etiķis (Ābolu etiķis VEDA 700 ml, 0,95 EUR)
120 g biešu sula
40 g cukurs (Cukurs EXTRA LINE, 1 kg, papīrā, 1,25 EUR)
1 anīsa zvaigzne
80 g jūraszāļu salāti (Jūras zāles salāti WAKAME ar sezamu 250 g, 6,19 EUR)
80 g krēmsiers (Krēmsiers BALTAIS KLASISKAIS 150 g, 1,99 EUR)
10 g mārrutki (Mārrutki rīvēti EXTRA LINE 160 g, 0,69 EUR)
Kopā*: 18,42 EUR
Pagatavošanas gaita:
- Vārītu bieti sagriež kubiņos.
- Ābolu etiķi, biešu sulu, cukuru un anīsu ieliek katliņā un uzkarsē kamēr izkusis cukurs.
- Novāra vistas olas vai paipalu olas (5 minūtes) un noloba.
- Sagatavotajā marinādē liek bietes un olas, atstāj uz 2h marinēties.
- Lasi sagriež kubiņos, mārrutkus sajauc ar krēmsieru.
- Bietes un olas nosusina no marinādes.
- Visu kārto skaisti šķivjos un dekorē ar jūraszāļu salātiem .
Gaļas bumbiņas tomātu mērcē pildītas ar paipalu olām
Pasniedz kopā ar pastu un zaļajiem lociņiem
Sastāvdaļas 4 personām:
Gaļas bumbiņām
12 gb paipalu olas (Paipalu olas QUAIL 12 gab., 1,89 EUR)
ap 0,5 kg maltā gaļa (Cūkgaļas maltā gaļa WELL DONE 450 g, 2,69 EUR)
1 gab. vistu olas (Baltas vistu olas, 1 iepak./10 gab., M izmērs, 1,39 EUR (ar Paldies karti))
½ tējk. melnie pipari (Malti melnie pipari TWINS 15 g, 0,29 EUR)
1 tējk. ķiploku pulveris (Ķiploku granulas WELL DONE 60 g, 1,25 EUR)
1 tējk. sīpolu pulveris (Sīpolu granulas TASTY HOME 40 g, 0,65 EUR)
1/3 tējk. sāls (Sāls ar jodu O'SOLE smalkais 1 kg, 0,49 EUR)
Tomātu mērcei
0,4 kg sagriezti tomāti savā sulā (Konservēti tomāti savā sulā MEGA DI CATO, 400 g, 0,69 EUR (ar Paldies karti))
1 vidēja lieluma sīpols (0,13 EUR)
2 ķiploku daiviņas (0,18 EUR)
ap 0,030 kg baziliks (Baziliks WELL DONE 20 g, 0,99 EUR)
½ tējk. sāls (Sāls ar jodu O'SOLE smalkais 1 kg, 0,49 EUR)
1 ēdamk. cukurs (Cukurs EXTRA LINE, 1 kg, papīrā, 1,25 EUR)
Kopā*: 12,38 EUR
Pagatavošanas gaita:
- Paipalu olas novāra 3 minūtes, atdzesē ledus aukstā ūdenī un noloba.
- Maltajai gaļai pievieno garšvielas (melnos piparus, sāli, ķiploku un sīpolu pulveri).
- Malto gaļu un olu savieno viendabīgā masā: no gaļas izveido bumbiņu un katrai pa vidu ir paipalu ola.
- Maltās gaļas un paipalu olas bumbiņas liek iepriekš uzkarsetā krāsnī 205 grādos uz 12-15 minūtēm.
- Lai pagatavotu tomātu mērci – smalkos gabaliņos sagriež sīpolu, ķiploku un pievieno uzkarsētā katliņā kopā ar eļļu.
- Sautē kamēr sīpoli un ķiploki paliek mīksti, tad pievieno tomātus savā sulā un garšvielas, vāra 10-15 minūtes.
- Mērcē liek gatavās gaļas bumbiņas un pasniedz ar svaigi vārītu pastu, dekorē ar sagrieztiem lociņiem.
Šokolādes krēms brulē
Sastāvdaļas 4 personām:
6 gab. olas (Baltas vistu olas, 1 iepak./10 gab., M izmērs, 1,39 EUR (ar Paldies karti))
70 g cukurs (Cukurs EXTRA LINE, 1 kg, papīrā, 1,25 EUR)
480 g saldais krējums (Saldais krējums EXPORTA, 500 ml, 35%, 2,59 EUR (ar Paldies karti))
20 g kakao (Kakao VAN 75 g, 0,99 EUR)
25 g cukurs augšējai karamelei
ogas pasniegšanai (pēc vēlmes)
Kopā*: 6,22 EUR
Pagatavošanas gaita:
- Katliņā ielej saldo krējumu, cukuru un kakao un uzsilda.
- Masai, lēnām maisot, pievieno klāt olu dzeltenumus.
- Iegūto masu lej karstumizturīgās formiņās, liek cepeškrāsnī un ūdens peldē cep 140 grādos 20-30 minūtes.
- Atdzesē, pārber ar cukuru plānā kārtiņā un karamelizē ar liesmas lampu.
*Izmaksas rēķinātas uz 04.04.2023, iegādājoties produktus “Maxima” veikalos.