Lieldienās olas nav jāēd tikai vārītas – tās ir gan veselīgas, gan daudzpusīgas, ļaujot radīt interesantas kulinārijas kompozīcijas ar jaunām garšām, kas lieliski iederas gan ikdienas maltītēs, gan svētku galdā. “Maxima Latvija” kopā ar šefpavāru Lauri Aleksejevu ir sagatavojusi trīs gardas receptes, kurās galvenā sastāvdaļa ir ārpus sprostiem dētas vistu olas. Šie ēdieni ir vienkārši pagatavojami un lieliski piemēroti pavasara svinībām, kad ir vēlme baudīt svaigus, sezonālus produktus.
“Olas ir viens no vērtīgākajiem pārtikas produktiem, kas sniedz enerģiju visas dienas garumā. Tās ir bagātas ar olbaltumvielām, vitamīniem un minerālvielām, kas veicina mūsu labsajūtu. Olas ir lieliska sastāvdaļa dažādos ēdienos – gan sāļos, gan saldos. Tās ir universāls produkts, ko var viegli iekļaut ēdienkartē, radot gan gardas uzkodas, gan pilnvērtīgas maltītes, kas piemērotas gan ģimenes vakariņām, gan svētku galdam. Tuvojoties Lieldienām aicinu pārsteigt savas garšas kārpiņas ar jaunām receptēm, kuru centrā ir kūtī dētas vistu olas no Balticovo,” stāsta šefpavārs Lauris Aleksejevs.
1.Sparģeļu un kūpināta laša sacepums ar garnelēm un olām
Sastāvdaļas 6 porcijām:
200 g krēmsiers ar zaļumiem
100 ml saldais krējums
4 “Balticovo” olas
150 g kūpināta laša gabaliņi
200 g sparģeļi
1 ēd. k. sakapātas dilles
3 šķēles baltmaizes
3 loksnes kārtainā mīkla
1 gurķis
½ tējkarote ingvera pulveris
100 g vegānu vai zivju sarkanie ikri
Redīsu dīgsti
Pagatavošanas gaita:
1. Saputo krēmsieru ar saldo krējumu, tad pievieno sakapātas dilles, laša gabaliņus un šķipsniņu sausa ingvera. Pēc tam iemaisa olu un smalki sagrieztus sparģeļu kātiņus, bet galotnītes atstāj dekorēšanai.
2. Uzvāra olas (aptuveni 10 – 15 minūtes)
3. Sagriež baltmaizi bez garoziņām nelielos kubiņos, liek to cepamajās formās un pārlej pāri saputoto masu un cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī 7 minūtes 140°C.
4. Ņem cepamās formiņas ārā no cepeškrāsns un virsū klāj izrullētu un cepamās formas diametrā izgrieztu kārtaino mīklu, un turpina cept 6 - 7 minūtes 200°C līdz mīkla gatava.
5. Izņem no cepamās formas gatavo sacepumu, apmetot to otrādi.
6. Paralēli applaucē sparģeļu galotnes verdošā ūdenī 30 sekundes.
7. Dekorē sacepumu ar sparģeļu galotnītēm, laša filejas šķēlēm, lobītām vārītām garnelēm, mīksti vārītu olu pusītēm, svaigām, plāni sagrieztām gurķu šķēlītēm, redīsu dīgstiem un vegānu vai zivju sarkanajiem ikriem.
2.Vārītu olu, spinātu un siera pīrāgs ar kārtaino mīklu
Sastāvdaļas:
2 gb kārtainās mīklas plāksnes
4 gb “Balticovo” olas
100 g spinātu lapas
2 gb šalotes sīpoli
½ tējkarotes malta kumīna
2 ēdamkarotes krēmsiera
100 g rīvēta Holandes siera
Sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošanas gaita:
1. Kārtainās mīklas plāksnes pārgriež uz pusēm, iegūstot četrus vienāda izmēra kvadrātus.
2. Mīklas kvadrātus liek uz cepešpannas, kas izklāta ar pergamenta papīru, un atstāj istabas temperatūrā uz 1 stundu.
3. Sagatavo pildījumu: sajauc vārītas, sarīvētas olas, spinātus, šalotes sīpolus, rīvētu Holandes sieru un krēmsieru. Masai pievieno sāli, piparus un kumīnu, rūpīgi samaisa.
4. Atpūtināto mīklu cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 180 °C temperatūrā 10 minūtes, līdz tā viegli paceļas.
5. Izņem no cepeškrāsns, ļauj nedaudz atdzist, pēc tam no katra kvadrāta uzmanīgi noņem augšējo slāni. Uz apakšējās daļas liek sagatavoto pildījumu, pārklāj ar noņemto augšējo slāni un cep vēl 7 minūtes.
6. Pīrāgus pasniedz siltus.
3.Pufīgās pankūkas
Sastāvdaļas:
4 gb olu dzeltenumi
4 gb olu baltumi
2 ēdamkarotes cukurs
100 ml piens
1 šķipsna sāls
3 ēdamkarotes izsijāti pašbriestošie milti (var izmantot arī parastos miltus)
½ tējkarote vaniļas cukurs
sviests/eļļa cepšanai
Pagatavošanas gaita:
1. Olu dzeltenumus sakuļ ar pienu, cukuru un vaniļas cukuru, pievieno sāli un miltus, rūpīgi samaisa līdz viendabīgai konsistencei.
2. Atsevišķā traukā olu baltumus saputo stingrās putās, tad uzmanīgi iemaisa dzeltenumu masā, lai masa saglabātu gaisīgumu – nepārmaisīt!
3. Pannu uzkarsē uz vidēji zemas uguns, pievieno nelielu daudzumu taukvielu. Uz pannas liek sagatavoto masu, pievieno pāris ēdamkarotes ūdens, lai veidotos tvaiks, un uzliek vāku. Cep uz lēnas uguns līdz zeltainai krāsai, tad uzmanīgi apgriež un cep arī otru pusi.
4. Pasniedz siltas ar ievārījumu, medu, ogām vai putukrējumu.
Informācija medijiem
Liene Dupate-Ugule
“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja