Kaukāza virtuves garša Tavās mājās – šefpavāra Laura Aleksejeva plova recepte

15. jūlijs, 2025

Kaukāza virtuve ir slavena ar drosmīgām garšām, ko rada smaržīgie garšaugi, kaltētie un svaigie augļi, sulīgā gaļa un graudaugi. Tā ir kulinārijas pasaule, kurā apvienojas austrumnieciskā viesmīlība un bagātīgas tradīcijas. Viens no šīs virtuves dārgumiem ir plovs – sātīgs, aromātisks ēdiens visai ģimenei, kas sastopams dažādās versijās. Ieskandinot Kaukāza dienas “Maxima” veikalos, šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka gardu plova recepti, ko var pagatavot kā ārā uz ugunskura, tā arī iekštelpās.
 
“Plova burvība slēpjas tā vienkāršībā – tikai dažas rūpīgi izvēlētas sastāvdaļas kopā rada pazīstamo un iemīļoto plova garšu. Kaukāza valstīs plovs ir gan kultūras, gan viesmīlības simbols, un pasaulē ir vairāk nekā 100 dažādu plova recepšu, tāpēc katrs gardēdis un Austrumu virtuves cienītājs var atrast sev piemērotāko. Īstu plovu sagatavot nemaz nav tik sarežģīti un tā pagatavošanai nav nepieciešama tomātu mērce, kā tas ir ierasts mūsu virtuvē. Panākuma atslēga autentiska plova pagatavošanā ir sastāvdaļām – rīsiem, kas ir vairākas reizes noskaloti aukstā ūdenī, dārzeņiem – burkāniem, kuri ir sagriezti salmiņos, tādējādi parūpējoties, ka tie nepiedeg, dažādām saldām niansēm kā aprikozēm un rozīnēm, kā arī autentiskām garšvielām, kuras šobrīd iespējams iegādāties “Maxima” veikalos. Tāpēc es iesaku ikvienam izmēģināt šo recepti, jo tā mājās ienes autentisku Kaukāza garšu, kas lieliski papildinās gan ikdienas, gan svētku ēdienkarti,” stāsta šefpavārs Lauris Aleksejevs.
 
Sastāvdaļas 8 porcijām:
2 gab. sīpoli
2 gab. lieli burkāni
500 g plova rīsi “Mughal” “Royal Diamond”
8 gab. cāļa stilbiņi “Well Done”
100 ml augu eļļa
1 gab. čili pipars
2 ķiploka galviņas
½ vesela citrona miza
100 g kaltētas aprikozes
50 g rozīnes
 
Garšvielas
1 ēd.k. plova garšviela (Pilau garšviela “Igoeti”)
1 tējk. kumīns
sāls pēc garšas
 
Pagatavošanas gaita:
1.Čuguna katlā sakarsē eļļu. Paralēli tam, cāļa stilbiņiem pievieno garšvielas un apviļā tos. Kad eļļa ir sakarsusi, liek cāļa stilbiņus čuguna katlā un apcep līdz zeltaini brūni.
2.Kad stilbiņi ir apcepti, ņem tos ārā no katla, un turpat apcep sagrieztus sīpolus un salmiņos sagrieztus burkānus, pievieno sāli pēc garšas un nedaudz ūdens. Sautē 15 minūtes.
3.Aukstā ūdenī vairākas reizes noskalo rīsus.
4.Pēc tam katlā pievieno plovam nepieciešamās sastāvdaļas – citrona miziņu, kumīnu, rīsus, veselus ķiplokus, aprikozes, rozīnes, sāli pēc garšas un 1 litru aukstu ūdeni.
5.Čuguna katlam uzliek vāku un sautē līdz gatavs – svarīgi ņemt vērā, ka plovu apmaisa tikai beigās, kad viss ir gatavs.
 
Receptes video pieejams šeit: https://www.youtube.com/watch?v=7Fjy5kdhUYY

Informācija medijiem

Liene Dupate-Ugule

“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja