Atklāta “Maxima” Vīna skola

26. novembris, 2020

Maltīšu un svētku svinēšana esošajos Covid-19 apstākļos ārpus mājas pašlaik ir ierobežota, tādēļ “Maxima” ir uzsākusi meistarklašu ciklu “Vīna skola”, kurā satiekas vīna entuziasti, lai kopā ar labākajiem nozares ekspertiem paplašinātu savas zināšanas par atbildīgu vīna baudīšanu, to plašo pasauli, kā arī ēdienu un dzērienu saderību. Pirmajā meistarklasē pasaulē slavenais vīnzinis Raimonds Tomsons un izcilais šefpavārs Raimonds Zommers atklāja, cik vienkārši ir uzburt izcilu maltīti savās mājās un piemeklēt atbilstošu vīnu garšu buķetes papildināšanai.

Pirmā “Maxima” Vīna skolas meistarklase notika attālināti tiešraides formātā un pulcēja plašu skatītāju loku, kuru vidū bija gan “Maxima Draugu kluba” biedri, gan arī sabiedrībā zināmas personas, kā, piemēram, influencere Jana Medova, TV personība Ieva Koha-Zeltiņa, radio personība Sanda Dejus, bloga viensplusviens.lv autore Laura Grēviņa un daudzi citi. Kļūt par “Maxima” Vīna skolas dalībnieku var ikviens interesents, pievienojoties “Maxima” Draugu klubam. Informācija par nākamajām meistarklašu norisēm būs pieejama saitē www.maxima.lv/drauguklubs.

“Šobrīd mēs dzīvojam mainīgos apstākļos, kad ikvienam ir jāpielāgojas jaunām situācijām. Arī mēs, uzņēmumi, to darām, tādēļ mainām formātu, kā komunicējām ar saviem klientiem – darot to attālināti. Līdz ar otrās ārkārtējās situācijas iestāšanos valstī, “Maxima Latvija” jau pie esošajiem vairāk nekā 30 Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumiem drošības dēļ aizvien turpina ieviest jaunus un, attālinātas tikšanās ar saviem klientiem, ir viens no tiem. Turklāt, mēs redzam, ka aizvien vairāk mūsu veikalu klientu pandēmijas laikā iegādājas daudzveidīgus produktus veselīgas maltītes pagatavošanai mājās. Tas, kā mēs, “Maxima”, varam atbalstīt savus klientus, ir sniegt iespēju par pieejamām cenām iegādāties kvalitatīvu pārtiku restorāna cienīgas maltītes pagatavošanai mājas apstākļos. Nepieciešama ir tikai iedvesma, kuru šoreiz “Vīna skolas” meistarklasē ļāva smelties labākie Latvijas kulinārijas un vīna pasaules eksperti,” stāsta “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Aizvadot pirmo “Maxima” Vīna skolas meistarklasi, tika sniegts ieskats ēdiena un vīna saderības veidošanā. Raimonds Zommers sniedza ieskatu, kā, izmantojot veselīgus produktus, pagatavot ātru un vienkāršu četru kārtu maltīti. Savukārt ar padomiem, kā neapjukt plašajā vīnu sortimentā “Maxima” veikalos, un kā ēdieniem izvēlēties piemērotāko vīnu, lai izceltu garšu buķetes, dalījās Latvijas un pasaules atzinību guvušais vīnzinis Raimonds Tomsons kopā ar vadošo dzērienu piegādātāju “Prike Latvija”.

“Kad dodamies uz restorānu, vispirms izvēlamies ēdienu, un tikai pēc tam vīnzinis vai viesmīlis iesaka piemērotāko dzērienu. Veidojot restorānu mājās, ir jāvadās pēc šī paša principa - sastādam ēdienkarti un tad izvēlamies piemērotākos vīnus vai citus dzērienus. Izvēloties vīnus, noteikti ir jāņem vērā ne tikai tas, cik zinoši vīnu pasaulē ir gaidāmie viesi, bet arī pasākuma tematika. Svarīgs aspekts kā ēdienu, tā arī dzērienu izvēlē, ir gadalaikiem - vasarā izvēlamies baudīt ko svaigāku, vieglāku, dzirkstošāku, savukārt gada aukstajos mēnešos pieturamies pie kā biezāka, bagātīgāka, tumīgāka. Ja esi iesācējs vīnu pasaulē un baidies apjukt plašajā veikalu sortimentā, izvēlies vīnus, kas ir gatavoti ārpus Eiropas - Čīles, Argentīnas, Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Jaunzēlandes. Šo valstu vīni demokrātiskā segmentā ir augļaināki, svaigāki, saldāki, un iesācējiem daudzveidīgajā vīnu pasaulē ne tikai veidos pozitīvu priekšstatu, bet arī būs vieglāk saprotami,” stāsta vīnzinis Raimonds Tomsons.

Restorāna cienīgas maltītes pagatavošanai mājās eksperti iesaka šādus ēdienus:

• Laša un avokado tartars. Svaigu lasi sagriež 1x1 cm lielos kubiņos, pievieno avokado, kas sagriezts tādā pašā izmērā, sāli, laima miziņu, olīveļļu. To visu samaisa, kārto uz šķīvja un bauda kopā ar “Codorniu Clasico Brut Cava” sauso dzirkstošo vīnu no slavenā un tradīcijām bagātā vīna nama Codorniu.
  • Ikru un ziedkāpostu salāti. Ziedkāpostus sagriež mazos gabaliņus, tos viegli pārlej ar eļļu, kapātiem pētersīļiem, citrona sulu. Samaisa un liek šķīvī, papildinot ar ikriem un maizes grauzdiņiem. Bauda kopā ar Laroche Chablis'18” sauso baltvīnu no Francijas vīna dārziem.
  • Liellopa fileja ar upeņu ievārījumu un austersēnēm. Uz pannas apcep šķēlītēs sagrieztu gaļu, pārkaisa ar sāli, pipariem un liek iepriekš sakarsētā 180°C cepeškrāsnī uz 10 minūtēm. Pannā, kur cepās gaļa, apcep gabaliņos sagrieztas sēnes, pievieno upeņu ievārījumu, pielej nedaudz “Dos Almas Reserva Carmenere'18” vīnu. To visu samaisa un ļauj vārīties līdz iegūst mērces konsistenci. Kad gaļa gatava, to kārto šķīvjos un pasniedz ar austersēņu mērci. Ēdienu bauda kopā ar glāzi Dos Almas Reserva Carmenere'18” sausā sarkanvīna, kas tiek ražots Čīlē.
  • Mango un olbaltuma cepumu deserts. Svaigu mango nomizo, sagriež nelielos gabaliņos. Tos kārto uz šķīvja un pārkaisa ar sadrupinātiem olbaltuma cepumiem un plūkātu piparmētru. Bauda kopā ar Codorniu Clasico Semi-Seco” pussaldo dzirkstošo vīnu.

Tālrunis: +371 26425420
E-pasts: liene.dupate@maxima.lv