Apnikuši zirņi ar speķi? Raimonds Zommers iesaka gardu 3 kārtu maltīti Ziemassvētkos
Uzkoda: Sviesta ķirbis ar kvinojas un fetas siera salātiem
Sastāvdaļas 4 porcijām:
30 g sīpols (Sīpoli 45+ kg, 0,79 EUR/kg. Viens sīpols aptuveni 0,15 EUR)
5 g ķiploks (Ķiploki LATVIJA kg, 4,99 EUR. Viens ķiploks aptuveni 0,30 EUR)
150 g kvinoja (Kvinoja VALDO baltā 250 g, 2,34 EUR)
100 g fetas siers (Siers FAVITA 45% 270 g, 1,29 EUR)
100 g dzērvenes (Dzērvenes lielogu 200 g, 2,49 EUR)
20 ml olīveļļa
Kopā: 8,73 EUR
Pagatavošanas gaita:
- Ķirbi nomazgā, sagriež aptuveni 1 cm platās šķēlēs un novieto uz cepampannas.
- Ķirbja šķēlītes apsmērē ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli, pipariem un liek cepties cepeškrāsnī 200 grādos uz 10-15 minūtēm.
- Pagatavo kvinoju pēc iepakojuma norādījumiem.
- Uzkarsē pannā eļļu, pievieno smalkos kubiņos sagrieztu sīpolu un apcep uz pannas, tad pievieno klāt rīvētu ķiploku.
- Apceptos sīpolus un ķiplokus iemaisa pagatavotajā kvinojā, pieliek klāt dzērvenes un kanēli.
- Sagatavotos kvinojas salātus kārto uz cepeškrāsnī ceptajām ķirbja šķēlēm un pa virsu liek sagrieztu fetas sieru.
- Liek cepeškrāsnī cepties 200 grādos vēl uz 5 minūtēm.
- Pirms pasniegšanas pārkaisa ar svaigi kapātu baziliku.
Pamatēdiens: Cūkgaļas cepetis sinepju-medus glazūrā ar ceptiem ziedkāpostiem
Sastāvdaļas 4 porcijām:
1 gb ziedkāposts – vēlams paliela izmēra (2,99 EUR/gb)
20 g citrona sula (2,29 EUR/kg. Viens citrons aptuveni 0,50 EUR)
Kopā: 11,58 EUR
Pagatavošanas gaita:
- Cepeti ar visu cepammaisu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 185 grādos uz 1,5 h. Seko līdzi pagatavošanas norādēm uz produkta iepakojuma.
- Pēc 1,5 h atgriež vaļā cepammaisa augšu un liek atpakaļ cepties, lai veidojas kraukšķīga garoziņa.
- Paralēli nomazgā ziedkāpostu un sagriež steikos (apmēram 1,5-2 cm platās šķēlēs).
- Kārto ziedkāposta šķēles uz cepampapīra un pārsmērē ar citrona un eļļas maisījumu, apber ar garšvielām un liek cepties uz 15 minūtēm.
- Izņem ziedkāposta šķēles no cepeškrāsns, vēlreiz apsmērē ar eļļu un turpina cept vēl 15-20 min, kamēr ziedkāposts ieguvis skaistu, zeltainu nokrāsu un ir mīksts.
- Kad ziedkāposts ir gatavs, uzber cieto sieru un virsū liek sulīgu cepeša šķēli.
Deserts: Māršmelovu fudge
Sastāvdaļas 4 porcijām:
250 g cukurs (Cukurs DIAMANT 1 kg, 0,95 EUR)
170 g iebiezināts piens (Iebiezināts piens ar cukuru 397 g, 2,69 EUR)
40 g sviests (Sviests FARM MILK 82% 180 g, 1,29 EUR)
240 g piena šokolāde (Piena šokolāde MIO DELIZZI 100 g, 0,48 EUR)
120 g valrieksti (Valrieksti lobīti EXTRA LINE 150 g, 2,79 EUR)
100 g mini māršmelovi (Zefīru asorti FINI Marshmallow Mix 90 g, 1,45 EUR)
6 g sāls
Kopā: 9,65 EUR
Pagatavošanas gaita:
- Aptuveni 8x8 cm lielā traukā ieklāj cepamo papīru.
- Katliņā liek cukuru, iebiezināto pienu, sviestu, sāli un piena šokolādi, uz vidējas uguns uzvāra. Nepārtraukti maisot, vāra apmēram 5 minūtes. Pēc tam katliņu vairs nekarsē - pievieno valriekstus un ātri iemaisa maršmelovus.
- Gatavo deserta masu lej iepriekš sagatavotajā traukā un vienmērīgi izlīdzina.
- Trauku liek ledusskapī uz vismaz 2 h.
- Pirms pasniegšanas desertu sagriež vēlamajā formā. Ziemassvētku noskaņas radīšanai var izmantot piparkūku formiņas un izspiest vēlamo Ziemassvētku formu.