Alternatīvais piens un milti – kā tos izmantot ikdienā?

05. oktobris, 2023

Piens vai milti ir neatņemama sastāvdaļa daudzām iemīļotām maltītēm kā ikdienā, tā arī svētkos. Lai arī vairums cilvēku uzturā izmanto tieši dzīvnieku izcelsmes pienu un klasiskos baltos miltus jeb kviešu miltus, pastāv vairāki alternatīvi piena un miltu veidi. Tie paplašinās garšu horizontu ikviena cilvēka dzīvē, turklāt sniegs iespēju baudīt kulinārijas šedevrus arī tiem, kuri ikdienas uzturā nedrīkst iekļaut šos produktus. Kā izvēlēties piemērotāko augu valsts pienu un kādas ir alternatīvo miltu priekšrocības? Ierosinājumos dalās “Maxima Latvija” kopā ar ēdienu blogeri Annu Pannu un uztura speciālisti Lizeti Pugu.
 
Ko ņemt vērā pirms izvēlies augu valsts pienu?
 
Augu izcelsmes dzērienu viena no lielākajām priekšrocībām ir to daudzveidība. Tie noderēs ikvienam, kurš izvairās uzturā lietot piena produktus, piemēram, seko vegāniskam dzīvesveidam, vai arī tiem, kuri uzturā nedrīkst izmantot piena produktus, piemēram, piena olbaltumvielu alerģijas dēļ. Papildu tam, augu dzērieni ir veids kā daudzveidot savu ēdienkarti bērniem pēc 1-2 gadu vecuma, ja ir govs piena olbaltumvielu alerģija.
 
Pirms veic izvēli par labu kādam augu valsts pienam, padomā – kādu ēdienu gatavošanā plāno to izmantot. Augu valsts piens var būt kā sastāvdaļa uzturvērtībām bagātām brokastu putrām, tā arī piedeva kafijai un desertiem. Pateicoties tiem iespējams daudzveidot un pilnveidot savu garšu pasauli un radīt iedvesmu katrai dienai.
 
“Jau no agras bērnības es atceros brokastu putru ar ievārījumu. Šķiet, katrs esam uzauguši stipri kā zirgi, vismaz reizi dienā ēdot auzas. Šobrīd auzu pārslas svin savu uzvaras gājienu, pateicoties pieaugošajam alternatīvo pienu patēriņam. Viens no augu pienu bonusiem ir tas, ka tie satur maz kaloriju un nav trekni. Turklāt tos lieliski var izmantot kā bāzi mērcēm, kā arī pievienot dažādām putrām,” stāsta ēdienu blogere Anna Panna.
 
Kuru augu valsts pienu labāk izmantot maltītēm?
 
“Augu pienu sastāvs, salīdzinot ar parasto pienu, galvenokārt, atšķiras ar olbaltumvielu daudzumu. Parastā pienā ir 3-4 g olbaltumvielu, bet augu izcelsmes dzērienos 0-1 g. Izņēmums ir sojas izcelsmes dzērieni, kur 100 ml ir 3 g olbaltumvielu. Olbaltumvielas ir būtisks un neaizvietojams organisma struktūrelements, tādēļ, izslēdzot kādu no pārtikas grupām, vienmēr ir jāseko līdzi alternatīvām un arī augu izcelsmes dzērienu sastāvam, jo nereti tiem nav pievienots kalcijs un olbaltumvielu daudzums ir 0 g,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.
 
Viens no iecienītākajiem un arī dabai draudzīgākajiem ir auzu piens. Tas ir arī viens no krēmīgākajiem pieniem un izcili der “pienainajām” kafijām – Latte un Cappuccino. Mandeļu piens ir saldāks, tādēļ tas ideāli iederēsies kēksiņu vai šokolādes kūku receptēs. Ja vēlies izmantot pienu sāļu maltīšu gatavošanai, īpaši piemērots ir auzu vai rīsu piens, savukārt kokosriekstu pienu parasti izmanto kariju un citu austrumu ēdienu pagatavošanā. Turklāt jebkuru no augu pieniem var izmantot smūtiju, brokastu putru un pankūku mīklu pagatavošanā. Papildu tam - kokosriekstu, rīsu un auzu dzērieni ierindojas arī anti-alerģisko dzērienu sarakstā un tos uzturā var lietot ikviens.
 
Alternatīvie milti kā sastāvdaļa veselīgu našķu pagatavošanai
 
Veikalu plauktos ir pieejams plašs klāsts ar miltu veidiem, piemēram, pilngraudu milti jeb auzu, speltas, rudzu, griķu, ar kuru palīdzību iespējams uzņemt vairāk šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, kā arī minerālvielas. Tāpat ir pieejami ''bezogļhidrātu'' milti kā mandeļu, kokosriekstu, kurus, tāpat kā dažādus alternatīvos pienus, iespējams atrast arī “Maxima” privātā zīmola “Well Done” klāstā. Šie milti lieliski palīdz daudzveidot uzturu un uzņemt vērtīgas taukskābes un olbaltumvielas, samazināt ogļhidrātu apjomu ikdienā, turklāt noder gadījumos, kad ir nepieciešams kāpināt uzturvielu rezerves, piemēram, nepietiekama svara gadījumā.
 
Alternatīvie milti ir arī vērtīgi uzturā, un tos teju ikviens var izmantot dažādu našķu, kūku un pankūku pagatavošanā. Izmantojot alternatīvos miltus kūku vai pankūku receptē, ir svarīgi pievienot olu, lai tie turētos kopā, jo pēc struktūras ir citādāki kā ierastie kviešu milti. Tāpat alternatīvie milti ir lieliska piedeva brokastu muslim, čia pudiņiem vai jogurtam.

Ēdienu blogeres Annas Pannas recepšu idejas

Enerģijas bumbiņas
Sastāvdaļas:
180 g Well done mandeļu milti
100 g dateles
 
Pagatavošanas gaita:
  1. Dateles un mandeļu miltus samaļ kopā.
  2. No masas veido bumbiņas (bērniem bumbiņas var taisīt pavisam mazas vai arī garenas kā batoniņus, lai vieglāk ēst).
  3. Sagatavotās bumbiņas var uzreiz ēst vai arī glabāt ledusskapī līdz pat 2 nedēļām.
 
“Rieksti mēdz būt sastāvdaļa, kuru bērniem neiesaka lietot uzturā aizrīšanās riska dēļ, un tie mēdz būt arī alerģiski, turklāt bērni tos sablenderētā veidā vai eļļas formā var ēst no 7 mēnešu vecuma. Lai pagatavotu enerģijas bumbiņas, var izmantot vai nu kokosriekstu vai mandeļu miltus. Tie jau ir samalti tik smalki, ka aizrīties nav iespējams. Turklāt enerģijas bumbiņām vari pievienot arī dažādas garšas – zemesriekstu sviestu, citrona miziņu, kakao, savukārt dateles vari aizstāt ar citiem iecienītiem žāvētiem augļiem,” stāsta Anna Panna.

 
Overnight oats jeb Naksnīgās auziņas
Izcils ēdiens. Garšo gan lieliem, gan maziem. Var uzglabāt ledusskapī 3 dienas un pagatavošanas laiks ir vien pāris minūtes.
Sastāvdaļas (3 porcijām):
150 g auzu pārslas
450 g Well done augu piens
40 g Čia sēklas
45 g Agaves sīrups vai medus
 
Pagatavošanas gaita:
  1. Traukā samaisa visas sastāvdaļas, nosedz ar vāciņu un liek uz nakti ledusskapī.
  2. Brokastīs pasniedz ar dažādām piedevām.
 
Naksnīgo auziņu piedevu idejas:
  • Banāns ar datelēm un smalki sagrieztu šokolādi
  • Zemesriekstu sviests ar iemīļotāko ievārījumu
  • Cepti āboli ar kanēli
  • Banāni ar ogām
  • Ķirbja biezenis ar banānu un kanēli
  • Tropiskie augļi ar apgrauzdētām kokosa skaidiņām

Informācija medijiem

Liene Dupate-Ugule

“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja