4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, svētku galdi tiek klāti daudzās mājās. Šajā laikā vēl biežāk nekā ikdienā tajos tiek celti Latvijā ražoti produkti, kas kļuvuši par neatņemamu mūsu kultūras sastāvdaļu. “Maxima Latvija” un uzņēmuma pārtikas ražošanas daļas vadītāja Viktorija Bogdanova atklāj, kāda ir Latvijas iedzīvotāju 35 neatkarības gadu garša – ēdieni, kuri no pašiem pirmsākumiem ir īpaši iecienīti un bez kuriem savu ikdienu nevar iedomāties arī šodien.
Laiki mainās, bet svētku ēdienu tradīcijas saglabājas
“Maxima” dati liecina, ka, gatavojoties valsts svētku svinībām, pircēju grozos visbiežāk tiek likti tādi produkti kā krējums, majonēze, gurķi, olas un kartupeļi, kas ir likumsakarīgi, jo Latvijas iedzīvotāju svētku galdā joprojām dominē dažādi vēsturiski iecienīti ēdieni.
“Lai arī pēdējo gadu novērojumi liecina, ka ikdienā pircēji biežāk domā par veselīgāku izturu, izvēlas salātus ar mērcēm uz eļļas bāzes un mazāku pievienotā sāls un cukura daudzumu, kā arī labprāt eksperimentē ar dažādām eksotiskām garšām, taču valsts svētkos viņi tomēr atgriežas pie tradicionālām vērtībām. Rasols, siļķe kažokā un siera salāti joprojām ir iecienītākās uzkodas svētku galdā, silto ēdienu topā ir gulašs, kotletes ar kartupeļiem dažādās formās – no biezeņa līdz pankūkām, savukārt iecienītākais našķis pie kafijas vai tējas tases ir auzu pārslu deserts. Atzīmējot 4. maiju, mēs ne tikai atceramies vēsturiskos notikumus, bet arī godinām tradīcijas un vērtības, tāpēc aicinu svinēt valsts svētkus ar ģimenei tuvām un mīļām garšām, kuras “Maxima” veikalos ir pieejamas gan svētkos, gan ikdienā par izdevīgām cenām,” stāsta “Maxima Latvija” pārtikas ražošanas daļas vadītāja Viktorija Bogdanova.
Īpaša vieta cilvēku sirdīs – no rupjmaizes līdz pat “Serenādei”
“Maxima” klientu iepirkšanās paradumi rāda, ka, tuvojoties valsts svētkiem, cilvēki kopumā izjūt lielāku patriotisko pacilājumu un vēlmi papildināt groza saturu ar Latvijā ražotiem produktiem. Īpaši valsts svētku nedēļās novērojams pieprasījuma pieaugums pēc vietējiem produktiem – arī tiem, kuri bija pieejami jau pirms 35 gadiem, piemēram, konfektēm “Serenāde”, tādējādi apliecinot, ka šīs garšas ir iemīļotas un populāras arī šobrīd. Savukārt rupjmaize ir viens no nostalģiskākajiem produktiem, bez kura nav iedomājamas Latvijas iedzīvotāju ēdienreizes, jo tā ir vienlīdz pieprasīta kā ikdienā, tā svētkos. Gatavojoties svinībām, Latvijas iedzīvotāji pievērš uzmanību arī vietējiem dzērieniem, piemēram, valsts svētku nedēļā strauji pieaug pieprasījums pēc dzēriena “Mežezers”.
Tāpat dati parāda, ka valsts svētkos Latvijas iedzīvotājiem patīk palutināt savas garšas kārpiņas, jo pirkto produktu sarakstā ir, piemēram, torte “Cielaviņa”, cepumi “Selga”, “Skrīveru Gotiņa”, dažādi vietējās izcelsmes saldējumi, ja laiks aiz loga ir saulaināks un siltāks – piemēram, “Karlsons”, “Pols”, kā arī “Rūjienas Saldējums”, tāpat iedzīvotāju grozus regulāri papildina biezpiena sieriņi “Kārums”, pēc kuriem ir nemainīgi augsts pieprasījums gan svētkos, gan ikdienā.
Lai ikviens iedzīvotājs varētu sagatavoties valsts svētkiem, līdz pat 5. maijam “Maxima” veikalos par izdevīgām cenām iespējams iegādāties iemīļotus un nostalģiskus produktus – saldumus, konditorejas un bakalejas izstrādājumus, piena un zivs produktus, kā arī dažādus svētku dzērienus. Plašāka informācija par akcijas piedāvājumiem atrodama “Maxima” mājaslapā:
www.maxima.lv.
Informācija medijiem
Liene Dupate-Ugule
“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja