Ko vasaras saulgriežos galdā liek Jāņi un Līgas? Populārākie produkti gaviļnieku pirkumu grozā
Līgas gatavo salātus, bet Jāņi degustē alu
“Maxima” klientu vidū ir vairāk nekā puse Latvijas Jāņu un Līgu, un, analizējot viņu iepirkšanās paradumus pērn nedēļā pirms vasaras saulgriežiem, var secināt, ka Līgas biežāk izvēlas likt galdā dārzeņus un augļus, kā arī gatavot ēdienus pašas, tikmēr Jāņi pievērš lielāku uzmanību dzērienu dažādībai, izvēloties dažādus alus veidus – īpaši iecienīts ir gaišais alus un vietējo aldaru ražojumi.
Atšķirības pirkumu groza saturā īpaši izteiktas ir dažādās vecuma grupās – Līgas vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem grozā bez tradicionālajiem produktiem liek arī, piemēram, ātri pagatavojamās nūdeles, savukārt Līgas vecumā virs 25 gadiem biežāk iekļauj pirkumu sarakstā arī dažādas salātu sastāvdaļas – dārzeņus un mērces. Interesanti, ka Līgām vecumā virs 65 gadiem populārākais produkts pirms svētkiem bija saldināta limonāde, kam seko dārzeņi un augļi.
Jaunieši liek galdā gan Jāņu sieru, gan brī un kamambēru
Jāņu galds nav iedomājams bez grilētas gaļas un Jāņu siera – tas redzams arī iedzīvotāju pirkumu statistikā. Pirmssvētku nedēļā viennozīmīgi populārākais produkts siera kategorijā pērn bija “Latgales piena” ražotais siers “Līgo”, kā arī iecienīts bija “Rankas” Jāņu siers, ko grozā lika gan Jāņi, gan Līgas visos vecumos un visos Latvijas reģionos. Papildus tam daudzi svētku galdā labprāt ceļ arī neparastākus sierus, piemēram, brī, kamambēru un zilo sieru, ko biežāk izvēlas jaunāki cilvēki, savukārt Rīgas iedzīvotāji pirkuma grozā ievieto arī tādus sierus kā burrata un mocarella. Tāpat pirktāko sieru vidū ir arī bērnu iecienītās plēšamās siera nūjiņas.
“Tikmēr svaigas gaļas kategorijā īpaši izteiktas atšķirības vērojamas dažādās vecuma grupās – kamēr gados jaunāki Jāņi un Līgas izvēlas jau iemarinētu gaļu grilēšanai, it īpaši cāļa gaļu, tikmēr vecuma grupā virs 35 gadiem priekšroka tiek dota svaigai gaļai, piemēram, cūkgaļas kakla karbonādei. Tas liecina par vēlmi marinēt gaļu pašiem vai likt galdā ne tikai šašliku, bet arī citus gaļas ēdienus, kā karbonādes vai kotletes,” stāsta Liene Dupate-Ugule, “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja.
Jāņu laika populārākais produkts – arbūzs
Kopējā Latvijas iedzīvotāju pirkumu statistika rāda, ka, gatavojoties Jāņiem, “Maxima” klienti pirkuma grozos visvairāk liek dažādus dzērienus – limonādes, gāzētu un negāzētu ūdeni, kā arī vasaras saulgriežos iecienīto dzērienu – alu. Tāpat produktu topa augšgalā ir arbūzi, biezpiena sieriņi, kā arī sezonālie dārzeņi – gurķi, redīsi, jaunie kartupeļi un tomāti. Svarīga pirkumu groza sastāvdaļa Latvijas iedzīvotājiem ir arī dažādas mērces – majonēze un krējums, kas ir par pamatu dažādiem salātiem.
“Ņemot vērā iedzīvotāju daudzveidīgo garšas gaumi, šajos vasaras saulgriežos esam parūpējušies, lai veikalos būtu pieejami iemīļotākie svētku produkti – sākot ar dažādiem Jāņu sieru veidiem, vietējo ražotāju produktiem, plašu dzērienu klāstu, dārzeņiem un augļiem, līdz pat svētku atribūtiem – papardēm, pretodu svecēm un lāpām svētku sajūtas uzburšanai,” skaidro L. Dupate-Ugule.