Speķa pīrādziņi

Atpakaļ uz sākumu

Sastāvdaļas

500 g miltu
100 g sviesta
20 g sausais raugs
115 ml silts ūdens
250 ml piena
šķipsniņa cukura
šķipsniņa sāls
350 g žāvēta speķa
1 baltais sīpols
1 tējk. ķimenes
šķipsniņa maltu melno piparu
2 olas
WELL DONE eļļa

Speķa pīrādziņi

Kopējais
laiks
1 h 50 min
Sagatavošanās
laiks
1 h 40 min
Gatavošanas
laiks
10 min
Sarežģītības pakāpe
Viegli
Porcijas
2
Sastāvdaļas
Pagatavošana

Pagatavošana

1
Bļodā liek sauso raugu, siltu ūdeni un šķipsniņu cukura, visu kārtīgi samaisa un ļauj raugam atdzīvoties ~ 5–10 minūtes. Tad pievieno miltus un visu apmaisa.
2
Uzsilda pienu un pievieno sviestu. Kad sviests izkusis, piena un sviesta masu pievieno miltu masai un maisa, kamēr sāk veidoties viendabīga mīkla.
3
Mīklu cītīgi mīca vismaz 10 minūtes, tad liek dziļā bļodā, apkaisa ar miltiem, nosedz ar dvielīti un novieto siltā vietā. Ļauj mīklai rūgt 1 stundu.
4
Uz pannas ieslaka eļļu un apcep ķimenes un smalki sakapātus sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi un zeltaini. Tad pievieno sagrieztu smalkos kubiņos speķi un cep, līdz arī gaļa ir zeltaini brūna. Pievieno šķipsniņu sāli un piparus.
5
Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Olas baltumu viegli sakuļ savā trauciņā, un olas dzeltenumu – savā.
6
Uzkarsē krāsni līdz 210 °C temperatūrai. Mīklu liek uz ar miltiem pārkaisīta galda, un izrullē. Ar glāzi mīklā izspiež aplīšus (apmēram 10 ml). Vidū kārto pildījumu (speķi un sīpolus), aplīša malas nosmērē ar olbaltumu, lai labāk liptu ciet. Pārloka pāri pildījumam, malu piespiež, un pīrādziņu kārto ar savienojuma līniju uz leju.
7
Sagatavo pannu ar cepamo papīru. Kārto pīrādziņus un apsmērē ar sakultu olu dzeltenumu masu. Liek cepties 10 minūtes jeb līdz pīrādziņi ir zeltaini brūni.