Kauliņ, kauliņ, ārā, bums

   Aiziet? Aiziet! Persiks, plūme, aprikoze, nektarīns, ķirsis. Kaut ko aizmirsām? Mango? Lai iet arī mango. Vasaras gardākie augļi – apaļi, medaini, samtaini, mīksti un sulas pārpilni. Tos var ēst tāpat vien, un tos var cept kūkās un vārīt zaptēs, bet ir vēl kāds nebēdnīgs veids, kā tos izmantot. Mini trīs reizes! Jā, pareizi – var jaukt arī vasaras garšīgākajos kokteiļos (un ko tad tu domāji?) Un ne tikai slavenākajā no tiem – Bellini (nezinātājiem: Venēcijas slavenākais kokteilis ar balto persiku biezeni un prosecco), bet arī kā smeķīgas augļu variācijas par populāriem un visiem sen zināmiem kokteiļiem. Piemēram? Kā būtu ar Margaritu? Oriģinālā tas ir tekilas, Contreau un laima sulas mikslis, bet mēs jaucam svaigu persiku biezeni (izņem kauliņus no persika un sablendē) ar tekilu, svaigi spiestu apelsīnu sulu, mazliet laima un nedaudz medus (vai ar citu šķidru salduma avotu, piemēram, agaves sīrupu). Kādā proporcijā? Kāda vien tev labpatīkas, bet mums patīk daudz persikbiezeņa un apelsīnsulas, plus tikai drusciņa tekilas nebēdnībai. Glāzes malu var nosālīt, kā īstai Margaritai pieklājas, bet dekorācijai lai kalpo persika, nevis laima šķēle. Nepārliecināja?



   Tad kā būtu ar aprikožu mohito? Mūsu versijai piestā saberž ne tikai piparmētru un laimu ar brūno cukuru, bet arī mazliet citronmelisas (piparmētrveidīgs augs, kas kādreiz auga vai ikkatrā lauku sētā) un daudz aprikožu. Kad viss gana berzts, pievieno ledus gabalus, rumu un gāzētu minerālūdeni vai kādu caurspīdīgo limonādi. Izlaidīsi rumu – sanāks labu labais mokteilis (tā sauc bezalkoholiskos kokteiļus), bet, ja tīk ironija, tad sauc tos par bezmugurkaulniekiem.
   Nākamais mūsu listē ir ne vairāk un ne mazāk kā plūmju daikiri. Tam mums jau atkal vajadzēs biezeni, tik šoreiz svaigu plūmju. To jaucam kopā ar Bacardi, šļuku laima sulas un šķipsnu cukura (vēl labāk cukursīrupa, jo tas ātrāk šķīdīs). Visu sakratām šeikerī ar ledu, salejam glāzēs, un – priekā!



   Mango mēs, protams, izmantosim kokteilī ar daiļskanīgo nosaukumu Sex on the Beach. Oriģināls paredz jaukt vodku un aprikožu šņabi ar dzērveņu un apelsīnu sulu, bet mēs pēdējās sulas vietā izmantosim svaigu mango biezeni (ko sliktākajā gadījumā var aizstāt arī ar mango sulu). Tagad tik vēl to pludmali atrast...
   Ja nekas līdz šim nepārliecināja, tad šai augļu sangrijai tas noteikti ir jāizdara. Bija reiz pie mums tīri slavens šis spāņu iecienītais vīna padzēriens, bet nu tā slava ir pabalējusi. Tagad ir pienācis laiks atdzimšanai, tik šoreiz ar visiem garšīgākajiem vasaras augļiem. Tātad mums vajadzēs svaigu augļu biezeni, ko gatavojam no aprikozes, nektarīna, persika un pāris tējkarotēm citronsulas. To visu liekam lielā un skaistā stikla traukā, lejam klāt pāris pudeles labākā rose vīna, mazliet gāzēta minerālūdens un daudz sagrieztu augļu – plūmes, persikus, nektarīnus, aprikozes un pat pāris saujas ķiršu. Aristokrātiskākai garšai noderēs vaniļa un maza šļuka plūškoka sīrupa. Kādā proporcijā? Tādā, kāda pašiem labpatīkas. Kokteiļgatavošana ir varen kreatīvs process, kur likumi rakstīti tikai bārmeņiem, bet mums, pārējiem, tie ir jāizdomā pašiem.



   Tomēr negribas ne griezt un blendēt, ne maisīt un kratīt? Nu tad nopērc slavenāko kokteili veikalā! Vienkārši un labi.