Tofu Budas bļoda

Kopējais laiks:
50 min
Sagatavošanās laiks:
30 min
Gatavošanas laiks:
20 min
Sarežģītības pakāpe:
Viegli
Porcijas:
2
Vegāna
maxima.lv/paldies

Sastāvdaļas

200 g tofu
1 ēdamkarote saldā čili mērce
1 ēdamkarote medus
2 ēdamkarotes + pasniegšanai sojas mērce
150 g basmati rīsi
100 g gurķi
4 gab. redīsi
100 g korejiešu burkāni
150 g brokoļi
1 tējkarote sezama sēkliņas
eļļa cepšanai

Pagatavošana

Budas bļoda ir ēdiena koncepts, nevis recepte. Tas ir skaisti noformēts ēdiens, un, pareizi sakomplektēts, bļodas saturs izceļas ar īpaši augstu uzturvērtību. Tā ir sātīga, veselīga un uzturvielām bagāta maltīte. Lai pagatavotu Budas bļodu, tā jāsadala četrās vienādās daļās. Vienu no tām pilda ar olbaltumvielām bagātiem produktiem (pākšaugi, rieksti, tofu, soja, gaļa, zivs), otru – ar ogļhidrātus saturošiem graudaugiem (to skaitā dažādas nūdeles), trešā sastāv no dārzeņiem (svaigi, marinēti, cepti), bet ceturtajā daļā liekam “topingus” (sēkliņas, dīgsti, mērces, grauzdiņi, kraukšķīgi sīpoli, rieksti u. tml.). Veidojot Budas bļodu, ir svarīgi domāt ne tikai par garšu saderību, bet arī par dažādību krāsās un tekstūrās.
1.
Tofu nospiež lieko šķidrumu, apmēram 30 minūtes turot to zem sloga, ietītu virtuves dvielī. Tad sagriež 1 x 1 cm lielos kubiņos un iemarinē sojā, saldajā čili mērcē un medū. Notur vismaz 15 minūtes.
2.
Rīsus novāra, gurķus un redīsus sagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Brokoļus sadala ziedkopās un liek vārošā ūdenī uz 3 minūtēm, tad nokāš un liek aukstā ūdenī, lai brokoļi saglabātu koši zaļo krāsu. Sezama sēkliņas uz sausas pannas apgrauzdē.
3.
Pannā lej eļļu, uzkarsē un apcep marinētos tofu gabaliņus no visām pusēm vienmērīgi brūnus.
4.
Bļodā pa apli izkārto visas sastāvdaļas, pārber ar sezama sēkliņām. Pasniedz ar sojas mērci.